Vegetarischegerechten
Het beste gerecht is niet het duurste, maar het meest gedeelde.
Inleiding vegatarische gerechten
Welkom op deze dynamische pagina, waar je steeds nieuwe recepten kunt ontdekken en oudere recepten plaatsmaken voor frisse ideeën. Hier vind je inspiratie voor gerechten die eenvoudig te bereiden zijn, zelfs tijdens meerdaagse tochten waarbij verse inkopen niet altijd mogelijk zijn.
Hoewel kant-en-klare maaltijden een snelle oplossing kunnen bieden, bevatten deze vaak hoge hoeveelheden zout, vetten en smaakversterkers. Daarom geef ik de voorkeur aan vers koken, waar en wanneer dat haalbaar is. Met deze recepten wil ik laten zien dat ook onderweg gezond en smakelijk eten binnen handbereik ligt. Veel kookplezier!
Recepten Index
Klik op de foto van het gerecht om direct naar het volledige recept te gaan.
Bonenschotel
Een smaakvolle vegetarische bonenschotel, rijk gevuld met diverse bonen, groenten en kruiden, geserveerd rijst.
Tagliatelle, artisjokbodems en ei
Tagliatelle met malse artisjokbodems en een romige afwerking van spinazie en ei.
Champignon Bolognese
Een smaakvolle twist op de klassieke Bolognese, bereid met sappige champignons als hoofdingrediënt. Perfect voor een rijke, vegetarische maaltijd.
Vegetarische bonenschotel met rijst.
Ingrediënten
- 250 gram Rijst
- 150 gram Soepgroenten
- 1 blikje Kidneybonen
- 1 blikje Mais korrels
- 1 teentje Knoflook
- 1 theelepel Paprika poeder
- Cayennepeper
- Peper
- Zout
- Olijfolie
Instructies
Bereiding:
- Kook de rijst in een ruime hoeveelheid water.
- Snipper het knoflookteentje en bak deze aan in een hapjespan in wat olie.
- Voeg de soepgroenten toe en bak deze op laag vuur gaar. Giet de rijst af en voeg toe aan de groenten. Open het blik kidneybonen en het blik maïs en roer deze door het gerecht. Voeg vervolgens de kruiden toe.
- Nog even door verwarmen en dan opdienen.
Tagliatelle met artisjokbodems en ei.
Ingrediënten
- 150 gram tagliatelle
- 2 eieren
- 1 ui (gesnipperd)
- 1 teentje knoflook
- ½ bekertje slagroom
- 1 mespunt nootmuskaat
- 1 blikje artisjokbodem
- 200 gram spinazie
- cherrytomaten
Instructies
Bereiding:
- Kook de tagliatelle volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook de eieren hard. Verhit de olie in een pan en fruit de ui en knoflook in ± 3 minuten.Voeg de slagroom, nootmuskaat en peper en zout naar smaak toe. Laat 5 minuten inkoken tot de hoeveelheid slagroom gehalveerd is.
- .Snijd de artisjokbodems in vieren en voeg deze toe. Giet de pasta af en schep het mengsel om.Voeg de spinazie in delen toe en laat deze al omscheppend slinken. Doe de tomaten erbij en worm nog 1 minuut door.Pel de eieren en leg deze gehalveerd over de pasta.
Risotto met champignons
Ingrediënten
- 150 gram risotto
- 1 ui
- 50 ml witte wijn
- 1 blokje groenten bouillon
- 1 eetlepel mascarpone
- 50 gram rucola
- 25 gram geraspte Parmezaanse kaas
- olijfolie
- peper
- zout
Instructies
Bereiding:
- Snijd de champignons in kwarten en snipper de ui.Fruit de ui aan in een koekenpan met olijfolie.Voeg daarna de champignons toe en bak vijf minuten.Bak de risotto aan in dezelfde pan tot de korrels er glazig uit zien
- .Voeg daarna de wijn toe samen met 305 ml water en het bouillonblokje.Roer de risotto regelmatig door en kook het in ongeveer twintig minuten gaar.
- Als de risotto gaar is, voeg dan de mascarpone toe en mix de rucola door het gerecht.Peper en zout toevoegen als de pan van het vuur is gehaald.
Champignon Bolognese
Ingrediënten
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 2 stengels bleekselderij
- 1 stuks winter wortel
- 1 blikje tomaten blokjes
- 1 theelepel oregano
- 150 gram volkoren spaghetti
- 30 gram walnoten
- 30 gram Parmezaanse kaas
- olijfolie
- peper
- zout
Instructies
Bereiding:
- Pel en snipper de ui. Pel en hak de knoflook. Schil de bleekselderij en snijd in kleine blokjes. Schil en rasp de wortel.
- Verwarm een scheutje olie in een pan en fruit de ui, knoflook, bleekselderij en wortel circa 5 minuten. Breng op smaak met peper en zout.
- Snijd de champignons in plakken en hak ze vervolgens grof. Voeg toe en bak circa 5 minuten mee op hoog vuur. Voeg de tomatenblokjes en oregano toe en laat op zacht vuur circa 15 minuten sudderen.Breng een pan water met een beetje zout aan de kook. Kook de spaghetti volgens de bereidingswijze op de verpakking. Hak de walnoten grof. Rasp de kaas.
- Giet de pasta af en voeg toe aan de saus. Verdeel de pasta over borden en bestrooi met de walnoten en kaas.
Shoarma van knolselderij
Ingrediënten
- 2 stuks volkoren pitabroodjes½ konolselderij (geschild en grof geraspt).½ krop ijsberg sla1 rode ui250 gram Griekse yoghurtolijfolie extra vierge2 tenen knoflook1 bosje platte peterseliepeper en zout
- 2 stuks pitabroodjes
- ½ knolselderij
- ½ krop ijsbergsla
- 1 stuks rode ui
- 250 gram Griekse yoghurt
- olijfolie extra vierge
- 2 tenen knoflook
- 1 bosje platte peterselie
- peper
- zout
Instructies
Bereidingswijze:
- Meng de specerijen voor de shoarmakruiden. Doe de geraspte knolselderij in een kom en giet er een flinke scheut olijfolie over en het specerijenmengsel. Meng goed door elkaar.
- Bak de knolselderij op middelhoog vuur goudbruin en gaar. Doe dit eventueel in gedeeltes anders gaat de knolselderij koken in plaats van bakken. Proef of de knolselderij voldoende op smaak is.
- Maak de kruidenyoghurt door de Griekse yoghurt te mengen met fijngesneden peterselie (houdt een klein beetje achter om mee te garneren), fijn geraspte knoflook, olijfolie en peper en zout.
- Snijd de rode uien in hele dunne ringen, het liefst met behulp van een mandoline.
- Verwarm de pitabroodjes. Snijd de broodjes open en beleg met sla, kruidenyoghurt en knolselderij shoarma. Garneer met nog een dotje kruidenyoghurt, rode ui en peterselie.