Maaltijdsalades
Koken is improviseren met wat je hebt en genieten van wat je maakt
Inleiding maaltijd salades
Welkom op deze dynamische pagina, waar je steeds nieuwe recepten kunt ontdekken en oudere recepten plaatsmaken voor frisse ideeën. Hier vind je inspiratie voor gerechten die eenvoudig te bereiden zijn, zelfs tijdens meerdaagse tochten waarbij verse inkopen niet altijd mogelijk zijn.
Hoewel kant-en-klare maaltijden een snelle oplossing kunnen bieden, bevatten deze vaak hoge hoeveelheden zout, vetten en smaakversterkers. Daarom geef ik de voorkeur aan vers koken, waar en wanneer dat haalbaar is. Met deze recepten wil ik laten zien dat ook onderweg gezond en smakelijk eten binnen handbereik ligt. Veel kookplezier!
Recepten Index
Klik op de foto van het gerecht om direct naar het volledige recept te gaan.
Witlofsalade.
Ingrediënten
- 2 á 3 stronkjes witlof
- 1 eetlepel mosterd dille dressing
- pijnboom pitjes
- gerookte spekblokjes
Instructies
Bereiding:
- Rooster de pijnboompitjes goudbruin -bak de spekblokjes gaar, en laat het uitlekken op een stukje keukenpapier.
- Haal de blaadjes witlof van de stronkjes los en snijd ze in stukjes.
- Als de pijnboompitjes en spekjes wat zijn afgekoeld kunnen alle ingrediënten in een schaal door elkaar gedaan worden.
- Maak de salade af met de mosterd dille dressing.
Pastasalade met geitenkaas.
Ingrediënten
- 250 gram fusilli pasta
- ½ krop sla
- 1 bakje Cherry tomaten
- zachte geitenkaas
- pijnboom pitten
- gebakken spekjes
- dressing
Instructies
Bereiding:
- Pasta koken en af laten koelen.
- IJsbergsla snijden.
- Pijnboompitten roosteren.
- Cherry tomaatjes halveren en alles bij elkaar in een schaal doen.
- Geitenkaas in stukjes erbij en de dressing erover.
Kip en advocado in lemoendressing
Ingrediënten
Dressing:
- 1 theelepel honing
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 stuks limoen (uit geperst)
- peper
- zout
Ingrediënten salade
- 2 stuks tortilla wraps
- 3 stuks tomaten
- 150 gram mais
- ½ theelepel paprikapoeder
Instructies
- Snijd de kip in reepjes en breng op smaak met paprikapoeder.
- Bak de kip in olijfolie goudbruin.
- Snijd de tomaten en avocado in blokjes. Spoel de mais af met water en voeg samen met de tomaat en avocado. Was de blaadjes sla.
- Pers de limoen uit en houd eventueel nog een plakje apart voor de garnering. Maak de dressing door de ingrediënten samen te voegen.
- Neem de wraps en leg dan de slablaadjes erin. Verdeel hierover de overige groenten en de kip reepjes. Maak de salade af met de dressing.
Salade niçoise
Ingrediënten
Dressing:
- 1 eetlepel citroensap
- 1 theelepel mosterd
- 1 eetlepel azijn
- scheutje olijfolie
- peper
- zout
Bereiding:
- 250 gram krieltjes in schil
- 150 gram haricots verts
- 1 blikje tonijn
- 2 eieren 1
- handje sla
- peper
- zout
Instructies
Bereiding:
- Kook de krieltjes gaar in ca 12 minuten en giet af.
- Maak de haricots verts indien nodig schoon en kook deze 8 minuutjes en spoel daarna af met koud water.
- Kook ook de eieren gaar in ca. 7 minuten en laat ze schrikken in koud water. Meng de ingrediënten voor de dressing door elkaar. Hak de ui in dunne ringen en halveer de tomaatjes. Laat de tonijn uitlekken.
- Meng nu de krieltjes met de haricots verts, ui tomaatjes en sla en voeg op het laatst de dressing en tonijn erbij. Serveer de salade niçoise met de eieren in partjes. Je kunt hem zowel lauwwarm als koud eten.
Notities
Tip: voeg eventueel ook nog zwarte olijven toe aan de salade. Als hoofdgerecht kun je er nog wat brood aan toe voegen.
Orzo salade met pesto
Ingrediënten
- 300 gram orzo (Italiaansepasta in graankorrel vorm)
- 1 stuks komkommer
- 100 gram paprika (gebakken)
- 40 gram rucola
- 100 gram pesto
- basilicum (vers)
- peper
- zout
- citroen sap
Instructies
- Bereiding:
- Kook de orzo beetgaar.
- Snijd ondertussen de komkommer in de lengte doormidden. Schraap met een klein lepeltje een beetje van het vochtige deel eruit en snijd de rest in plakjes.
- Giet de orzo af en spoel af met koud water. Laat de orzo goed uitlekken en doe in een grote kom.
- Roer de pesto erdoor en breng verder op smaak met een snufje peper en zout. Doe dan ook de tomaatjes, paprika, komkommer, mozzarella, blaadjes basilicum en rucola erdoor.
- Laat de orzo salade nog even een uurtje in de koelkast goed koud worden of serveer hem direct lauwwarm.
Notities
Eventueel besprenkelen met wat citroensap.