Eenpansgerechten
Koken is een kunst, maar ook een kwestie van liefde.
Inleiding eenpans gerechten
Welkom op deze dynamische pagina, waar je steeds nieuwe recepten kunt ontdekken en oudere recepten plaatsmaken voor frisse ideeën. Hier vind je inspiratie voor gerechten die eenvoudig te bereiden zijn, zelfs tijdens meerdaagse tochten waarbij verse inkopen niet altijd mogelijk zijn.
Hoewel kant-en-klare maaltijden een snelle oplossing kunnen bieden, bevatten deze vaak hoge hoeveelheden zout, vetten en smaakversterkers. Daarom geef ik de voorkeur aan vers koken, waar en wanneer dat haalbaar is. Met deze recepten wil ik laten zien dat ook onderweg gezond en smakelijk eten binnen handbereik ligt. Veel kookplezier!
Recepten Index
Klik op de foto van het gerecht om direct naar het volledige recept te gaan.
Mediterrane Pasta
Geniet van de authentieke smaken van Mediterrane pasta – vers, smaakvol en eenvoudig te bereiden.
Witlof Stamppot
Ingrediënten
- Aardappelen of aardappelpuree poeder.
- Witlof
- Creme fraische (scheut koffiemelk of koffiemelkpoeder kan ook).
- Kruiden bouillon.
- Peper en zout.
- Nootmuskaat.
- Eventueel kaas geraspt.
- Boter
Instructies
- Schil de aardappelen en snijd die en stukken. Doe er naar behoefte bouillon poeder bij en meng dit met de puree.
- Maak de witlof schoon, was ze, laat ze uitlekken en snijd ze in grove stukken.
- Kook de aardappelen en maak hier puree van.Smelt boter in een pan en voeg de witlof toe.
- Laat het geheel gaar stoven.
- Voeg op het laatste moment de kaas toe en laat die even mee smelten.
- Als het gerecht gereed is kan je er nootmuskaat en naar behoefte peper en zout aan toevoegen.
Notities
Bonen pot.
Ingrediënten
- Rook of verse wors
- 1 Ui.
- 1 Teentje knoflook.
- Olijf of zonnebloem olie (scheutje).
- Potje haricots verts of sperziebonen
- Potje witte bonen.
- Tomatenpuree of verse tomaten.
- Oregano, zout en peper.
Instructies
Bereiding
- Wel eventueel de worst en snijd hem in plakken.Pel de ui en de knoflook en snipper ze fijn.Verhit de olie en fruit de ui en knoflook op een matig vuur glanzend. Bak hierna de plakken worst mee.Laat de bonen uitlekken en voeg ze toe.Snijd de tomaten en voeg ze toe aan het bonenmengsel.Als laatste voeg je de kruiden toe en warm het geheel langzaam door.
Notities
- Dit gerecht is doordat er niet echt verse ingrediënten nodig zijn goed te bereiden op meerdaagse tochten waar je niet altijd inkopen kan doen. De maaltijd is stevig en erg voedzaam.
Aardappelblokjes met spek en kipfilet.
Ingrediënten
- Gesneden spekjes. kipfilets in blokjes gesneden. aan dobbelsteentjes gesneden aardappels.
- 1 Gesneden ui.
- Kipfilets in blokjes gesneden.
- Aan dobbelsteentjes gesneden aardappels.
- 1 Pak roerbakgroenten (prei, tomaat, courgette, wortel,rode paprika).
- Zout
- Peper
- Zoete ketjap saus.
Instructies
Voorbereiding
- Was en snijd de groenten en aardappels in kleine stukjes. Snijd het vlees in kleine blokjes. Ui in ringen snijden.
Bereiding
- Eerst de spekjes uitbakken en daarna de kipfilet. Als deze gaar is vlees uit de pan halen.Bak de aardappels in de pan. Als deze bijna gaar zijn de ui en roerbakgroenten erbij doen. Roer alles goed door elkaar maar de groenten moeten beetje knapperig blijven.Vlees erbij doen. Breng het op smaak met zout en zwarte peper en beetje zoetje ketjap saus.
Mediterrane pasta.
Ingrediënten
- Schelpjes pasta.
- 1 Blikje ansjovisfilets.
- Mozzarella.
- 1 Teentje knoflook (of pasta).
- 1 Potje kappertjes.
- Verse basilicum (blaadjes).
- Ciabatta brood.
Instructies
Bereiding
- Kook de pasta beetgaar.Snijd ondertussen de paprika en mozzarella in blokjes en doe dit in een pannetje.Voeg de olie van de ansjovis toe. Snijd de ansjovis fijn en voeg dit samen met de knoflook en kappertjes toe.Schep de pasta erdoor en bestrooi dit met basilicum.Breng op smaak met peper en zout.Snijd het brood in plakken en serveer dit met de pasta.
Zoete aardappelen met selderij en boontjes .
Ingrediënten
- 2 á 3 Zoete aardappelen.
- 200 gram Sperziebonen,
- ½ Knolselderij,
- Kip of gehakt
- Peper
- Zout
- Knoflook naar behoefte
- Boter of olie
Instructies
Bereiding
- Schil de aardappelen en snij ze in blokjes of partjes. Maak de sperziebonen schoon en breek ze door de helft. Schil de knolselderij en snij ze in reepjes.
- Kook eerst de boontjes beetgaar, giet ze af en zet ze weg,
- Dan boter of olie verhitten in de pan. Aardappelen bakken en als ze bijna gaar zijn de selderij en boontjes toevoegen.
- Als laatste voeg je peper, zout en knoflook naar behoefte toe.
Notities
- Als je vlees bij dit gerecht wilt serveren deze voordat je de aardappelen gaat bakken eerst garen en dan de aardappelen toevoegen.
- Lekker bij dit gerecht is verse salade.