Vleesgerechten
Koken is een kunst, bakken is een wetenschap.
Inleiding vlees gerechten
Welkom op deze dynamische pagina, waar je steeds nieuwe recepten kunt ontdekken en oudere recepten plaatsmaken voor frisse ideeën. Hier vind je inspiratie voor gerechten die eenvoudig te bereiden zijn, zelfs tijdens meerdaagse tochten waarbij verse inkopen niet altijd mogelijk zijn.
Hoewel kant-en-klare maaltijden een snelle oplossing kunnen bieden, bevatten deze vaak hoge hoeveelheden zout, vetten en smaakversterkers. Daarom geef ik de voorkeur aan vers koken, waar en wanneer dat haalbaar is. Met deze recepten wil ik laten zien dat ook onderweg gezond en smakelijk eten binnen handbereik ligt. Veel kookplezier!
Recepten met Vlees als Basis
Deze recepten zijn gebaseerd op een vleesproduct, zoals varkensvlees, rundvlees, kip of ander gevogelte. Niet alle gerechten vormen een volledige maaltijd; ze kunnen eenvoudig worden aangevuld met groenten, aardappelen of rijst naar keuze.
Om de optimale smaak en textuur van het vlees te behouden, raden we aan gebruik te maken van het hooikistprincipe. Dit houdt in dat u het vlees laat nagaren door het in te pakken in handdoeken of een slaapzak, totdat u klaar bent om de maaltijd te serveren. Deze techniek zorgt ervoor dat het vlees gelijkmatig doorwarmt en sappig blijft.
Recepten Index
Klik op de foto van het gerecht om direct naar het volledige recept te gaan.
Gehakt prei schotel
Een smaakvollem maaltijd waar aardappel en zachte prei samenkomen tot een heerlijk geheel. Makkelijk te bereiden.
Kikkererwten met varkensvlees
Een verrassende combinatie van malse stukjes varkensvlees, courgette en kikkererwten. Snel, gezond en vol van smaak!
Engelse Jagersschotel
Een stevige en smaakvolle schotel waarin cornedbeef, doperwten de hoofdrol spelen. Geserveerd met rijst.
Kerrie kip
Een gerecht waarin kip wordt gestoofd in een kruidige kerriesaus. Perfect te combineren met rijst en groenten.
Gehakt aardappel prij schotel.
Ingrediënten
- 2 eetlepels boter of olie
- 1 zakje kriel aardappels of schijfjes
- 1 stronk prei (half gegaard)
Instructies
Bereiding:
- In een pan olijfolie of boter verhitten. Het gehakt rullen en bakken.Daarna gehakt uit de pan en aardappels erin, met een beetje zout.
- Het gehakt rullen en bakken.Daarna gehakt uit de pan en aardappels erin, met een beetje zout.
- Snij intussen de prei in kleine ringen.
- Als de aardappels mooi gebakken zijn prei en gehakt toevoegen en geheel nog 2 minuten doorbakken. Af en toe even doorroeren en klaar!
Notities
Kikkererwten met varkensvlees.
Ingrediënten
- 2 eetlepels olijf olie
- 250 gram shoarmavlees
- 1 ui
- 1 blikje tomaten blokjes
- 1 blikje kikkererwten
- 1 paprika
- 1 courgette
Instructies
bereiding:
- Verhit de olie in een pan en voeg het vlees toe. Laat dit een minuut of vijf al roerend garen.
- Voeg de kruiden naar smaak toe. (knoflook, peper zout enz.)
- Ui snipperen, door de vleesreepjes scheppen en 5 minuten mee bakken.
- Paprika en courgette in blokjes snijden en meebakken.Tomatenblokjes toevoegen en verwarmen.
- Dit geheel 10 minuten laten sudderen.
- Kikkererwten toevoegen en goed doorwarmen.
Engelse Jagersschotel.
Ingrediënten
- 200 ml kippenbouillon
- 1 blikje cornedbeef
- 1 blikje doperwten of mais
- 1 blaadje laurier
- 3 dl melk
- 125 gram zilvervlies rijst
- zonnebloem olie of boter
- pijnboom pitten
- 1 potje zon gedroogde tomaten
Instructies
Bereiding:
- Laat de olie handwarm worden in een pan. Voeg hierbij de cornedbeef in blokjes toe. Let op, als het geleilaagje van de beef vloeibaar wordt, voeg dan de pijnboompitten toe.
- Zet direct daarna de pan op hoog vuur en blus het af met de kippenbouillon.
- Laat daarna de zilvervliesrijst ongeveer 10 minuten inkoken tot deze gaar is.
- Schep het geheel goed om en voeg de groente toe en laat het 5 minuten staan.
- Gebruik de zongedroogde tomaten als garnering.
Kerrie kip
Ingrediënten
- 250 gram kip
- 200 gram sperziebonen
- 125 gram ananas
- 125 ml kookroom
- 100 gram rijst
- 1 teentje knoflook
- 1 kleine ui
- ⅔ theelepel kerrie poeder
- 1 stukje gember vers
- ½ theelepel paprika poeder
- ½ theelepel komijn
- olie
- peper
- zout
Instructies
Bereiding:
- Kook de rijst en zet een pan water met een snuf zout op het vuur voor de sperziebonen.
- Snijd de kip in kleine blokjes, snipper het uitje, snijd de knoflook fijn en snijd de kontjes van de sperziebonen (was ze ook even).
- Snijd de kip in kleine blokjes, snipper het uitje, snijd de knoflook fijn en snijd de kontjes van de sperziebonen (was ze ook even).
- Voeg dan de gember toe, bak even mee tot het lekker begint te ruiken en voeg dan de kip toe.
- Kruid de kip met de kerrie, peper en zout en bak deze gaar.
- Ondertussen kook je de sperziebonen beetgaar en giet je ze af.
- Doe de kookroom bij de kip in de pan en de overige kruiden (1 theelepel van elk: korianderpoeder, paprika poeder en komijn.
- Roer door, laat dit even pruttelen, proef en breng verder op smaak met peper en zout indien nodig.
- Voeg de ananas toe en verwarm dit even kort mee.
- Verdeel de rijst over de borden samen met de sperziebonen en de kip kerrie.
Currynoedels met biefstuk en aubergine
Ingrediënten
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 200 gram biefstuk reepjes
- 1 ui (gesnipperd)
- 1 teentje knoflook
- ½ bakje rode curry pasta
- 1 aubergine (in blokjes)
- kokosmelk
- 150 gram eiermie
- ½ limoen (in partjes)
- basilicum blaadjes
Instructies
Bereiding:
- Verhit de olie in een wok of hapjespan op een hoge stand en roerbak hierin de bief reepjes in circa2 minuten rondom goud bruin. Neem uit de pan en houd apart.