Visgerechten
Wie kookt, creëert een verhaal dat je met een lepel leest.
Inleiding vis gerechten
Welkom op deze dynamische pagina, waar je steeds nieuwe recepten kunt ontdekken en oudere recepten plaatsmaken voor frisse ideeën. Hier vind je inspiratie voor gerechten die eenvoudig te bereiden zijn, zelfs tijdens meerdaagse tochten waarbij verse inkopen niet altijd mogelijk zijn.
Hoewel kant-en-klare maaltijden een snelle oplossing kunnen bieden, bevatten deze vaak hoge hoeveelheden zout, vetten en smaakversterkers. Daarom geef ik de voorkeur aan vers koken, waar en wanneer dat haalbaar is. Met deze recepten wil ik laten zien dat ook onderweg gezond en smakelijk eten binnen handbereik ligt. Veel kookplezier!
Vis
Vis is gezond en waardevol, dus bereid het met zorg. Het bakken van vis is eenvoudig: verwarm olie en/of boter in een pan (boter voegt een volle smaak toe). Als de olie warm is, temper je het vuur en bak je de vis rustig gaar op matig vuur. Schud af en toe met de pan om plakken te voorkomen. Kleine porties vis zijn meestal in 10-12 minuten perfect gaar
Vis pocheren: zacht en smaakvol
Pocheren is een eenvoudige techniek waarbij vis langzaam gaart in een vloeistof net onder het kookpunt. Ideaal voor vers gevangen vis, in zijn geheel, in moten, of als filets. De gaartijd hangt af van de dikte van de stukken; voorkom overkoken om de delicate smaak en textuur te behouden.
Pocheer tabel:
â—‹ Platte stukken ( -1.5 cm) 175 0C 5 . 15 minuten.
â—‹ Dunne moten ( -2.5 cm) 175 0C 15 . 20 minuten.
â—‹ Dikke moten ( – 5 cm) 175 0C 20 . 25 minuten.
â—‹ Hele vis (rondvis) 175 0C 25 . 35 minuten.
Algemene bereidingswijze:
â—‹ Leg de schoongemaakte vis op bijvoorbeeld een bed van ringen ui, plakken wortel en peterselie in een licht ingevette pan.
â—‹ Schenk de hete vloeistof (bouillon, wijn of gewoon water) langs de vis, zodat deze net onder staat.
â—‹ Plaats het deksel op de pan.
â—‹ Zet de pan op matig vuur. Zorg dat het vocht net aan de kook blijft.
â—‹ Gaar de vis afhankelijk van het formaat en soort in 5 tot 15 minuten.
Recepten Index
Klik op de foto van het gerecht om direct naar het volledige recept te gaan.
Pasta met zalm
Een heerlijke combinatie van romige pasta en malse zalm. Perfect als snelle, voedzame maaltijd met een luxe.
Omelet met zalm
Een luchtige omelet gevuld met gerookte zalm en verse spinazie, een gezonde en smaakvolle maaltijd.
Tonijnwraps
Heerlijke wraps gevuld met tonijn, verse groenten en een smaakvolle dressing, perfect voor een lichte maaltij.
Pasta met zalm
Ingrediënten
- 175 gram tagliatelle
- 175 ml kookroom ( light )
- 200 gram verse spinazie
- 200 gram zalmfilet
- 1 stuks kleine ui
- peper
- zout
- 125 gram cherrytomaatjes
- 25 gram pijnboompitten ( geroosterd )
- 1 teentje knoflook
- olijfolie of boter
Instructies
Bereidingswijze:
- Kook de pasta volgens verpakking beetgaar. Snipper ondertussen de ui en de teentjes knoflook fijn. Bak deze glazig in een grote hapjes of wokpan in een eetlepel olie.
- Voeg de zalm toe en bak rondom aan, steek met een spatel in stukken. Voeg dan in etappes de spinazie toe totdat deze wat geslonken is. Schenk de kookroom erbij en breng op maak met flink wat peper en zout.
- Halveer de tomaatjes en meng deze met de zalm en spinazie. Verwarm een paar minuten door en voeg dan de tagliatelle toe. Mix alles door elkaar en schep op borden. Bestrooi met geroosterde pijnboompitten.
Omelet met spinazie en gerookte zalm.
Ingrediënten
- 3 eieren
- 100 gram gerookte zalm
- 300 gram spinazie (vers)
- kruidenboter (eventueel)
Instructies
Bereidingswijze:
- Leg de verse spinazie in een vergiet en giet daar kokend water over, zodat de spinazie slinkt. Leg de spinazie vervolgens in een (diep) bord of schaal en schep daar 2 eetlepels kruidenboter (bijvoorbeeld boursin) door. Snijd de gerookte zalm op repen.Â
- Klop de eieren los en bak een omelet in een pan.Beleg op de helft van de omelet de repen gerookte zalm en de spinazie met de kruidenboter. Sla de omelet dubbel. Laat de omelet nog een minuutje in de pan opwarmen en serveer direct.
Tonijnwraps.
Ingrediënten
- 1 stuks courgette
- 1 eetlepel Mexicaanse kruiden mix
- 1 blikje tonijn in water
- 1 blikje tomaten blokjes
- 2 stuks wrap tortilla's
- 100 gram gemende sla
- bieslook dressing
Instructies
Bereiding:
- Courgette schoonmaken en in blokjes snijden. Olie verhitten en courgette met kruidenmix bakken. Tonijn uit laten lekken. Tomatenblokjes en tonijn door de courgette scheppen en ± 5 minuten mee verwarmen. Op smaak brengen met peper en zout.Â
- Tortilla’s verwarmen volgens gebruiksaanwijzing. Tonijnmengsel op de tortilla’s scheppen, oprollen en met de sla en dressing serveren.
Stoofpot met chorizo en kabeljauw
Ingrediënten
Bereiding:
- ¼ Chorizo worst
- 1 ui
- 1 paprika
- rode peper naar behoefte
- 1 blikje gepelde tomaten (200 gram)
- 1 blikje linzen (200 gram)
- 1 kabeljauw filet ( 125 gram)
- peterselie
Instructies
- Snij de chorizo in stukjes, snipper de ui, snij de rode peper fijn (zaadlijsten wel of niet verwijderen is altijd een eigen keuze) en snij de paprika in stukjes.
- Â Bak de chorizo kort uit en doe dan de ui en rode peper erbij.Bak dit een minuutje mee en doe er daarna de paprika bij.
- Laat de linzen uitlekken en spoel ze af. Doe de linzen samen met de inhoud van het blikje tomaat bij de rest in de pan en breng dit aan de kook.
- Snij de vis in een paar grove stukken en leg het in het mengsel. Stoof dit in een kleine tien minuten gaar.
Notities
Witvis met parmezaan en pasta pesto
Ingrediënten
- 1 tomaat
- 100 gram tagliatelle
- â…“ eetlepel pesto
- 100 gram b.v. kabeljauw
- 20 gram Parmezaanse kaas geraspt
- peper
- zout
Instructies
Bereiding:
- Snijd de tomaat in kleine blokjes.
- Kook de tagliatelle volgens de gebruiksaanwijzingen op de verpakking. Giet daarna af en verdeel er de pesto en de tomatenblokjes er doorheen. Roer ook 2/3 van de basilicum erdoorheen.
- Leg in de tussentijd de visfilets in de koekenpan. Verdeelde Parmezaanse kaas over de bovenkant van de filets. Breng op smaak met peper.
- Bak de vis 8-10 minuten. Let goed op, de kaas kan snelaanbranden. Dek de vis daarna af met aluminiumfolie zodat ‘ie kan nagaren.Eventueel kun je ‘m in de warme oven laten liggen zodat hij nog wat nagaart.